Biografische Coaching voor zelfkennis en groei

Biografisch-coach-Utrecht

In je dagelijks leven sta je niet elke dag stil bij je levensloop. Maar er zijn momenten dat je behoefte hebt om je te bezinnen en antwoorden te zoeken op de vragen van je leven. Die kunnen betrekking hebben op vele levensgebieden, zoals het vinden van balans in werk, relaties, en gezin, het omgaan met vitaliteit en gezondheid, of het omgaan met jezelf. In zulke situaties kan biografische coaching een goede keuze zijn.

Op ontdekkingsreis in je eigen leven

Als biografisch coach kijk ik samen met jou naar de beleving en betekenis van de gebeurtenissen in je levensloop. In zes tot tien gesprekken en aan de hand van biografische opdrachten breng je je levenservaringen en je verhaal daarover in kaart. Dit alles tegen de achtergrond van bijvoorbeeld de levensfasen, de vierveldenmethodiek en andere ideeën en concepten over de menselijke levensloop. Met als doel het contact met jezelf en de stroom van je leven te versterken of te herstellen.

Vergroot je tevredenheid over je leven en welzijn

In dit proces leer je nieuwe dingen over jezelf, ontdekt patronen, gaat zien wat jouw levensloop uniek maakt en waarin we als mensen juist op elkaar lijken. Je krijgt oog voor de talenten die je hebt ontwikkeld door de uitdagingen in je leven aan te gaan en je ontdekt je eigen rode draad. Dit alles helpt je om je op een positieve en nieuwe manier tot jezelf en je levensverhaal te verhouden, meer stuurman te worden op de stroom van je eigen leven en zo je gevoel van tevredenheid over je leven en welzijn te vergroten. Je leert ook met mildheid te kijken naar die dingen in je zelf of je levensloop waar je wellicht wat minder tevreden over bent.

De ‘juiste’ vraag als zoeklicht

Socrates wist het al: De basis voor elke oplossing is de juiste vraag. In het kennismakingsgesprek besteden we veel tijd aan het vinden van jouw vraag, en door de gesprekken heen toetsen we telkens opnieuw of de vraag zoals je hem geformuleerd hebt ook nog steeds de lading dekt.

Diverse biografische gespreksvormen

Om recht te doen aan jouw specifieke groei- of ontwikkelvraag bied ik een aantal kenmerkende biografische gespreksvormen en opdrachten aan. In een kennismakingsgesprek verkennen we welke manier het beste past bij jou.

De methoden staan hieronder beschreven.

Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg Biografiewerk-Solange Wehberg

Ontdek wie je bent: zelfportret in 4 velden

In dit traject van 5 tot 7 gesprekken over jouw leven ga je zien wie je bent, waar je staat en waar je naar op weg bent.

Je onderzoekt vier levensgebieden en hoe je je daar in je levensloop toe hebt verhouden:

  1. Fysiek: over o.m. je lichaam en hoe je daar mee omgaat, de huizen waarin je hebt gewoond, je geografische omgeving
  2. Energie: over je energiehuishouding, over je gewoontes, of hoe je omgaat met processen en rituelen
  3. Relationeel: over je drijfveren, kwaliteiten en je sociale netwerk;
  4. Ik: over waar jij als mens voor staat: over waarden, idealen, keuzes en besluiten.

Je ontdekt hoe je in je huidige levenssituatie kunt omgaan met jezelf en je omgeving. Dat geeft je zelfinzicht, helderheid en energie. Het doel is een nieuw besluit te nemen voor de toekomst.

Voor wie: voor wie effectiever wil worden, bij balansvraagstukken en om bij te sturen in je eigen leven.

Zingeving en zelfsturing: Levensloopgesprekken

In zes tot tien gesprekken ga je op verkenningstocht door de verschillende fasen van je leven, met hun eigen dynamiek, kansen en uitdagingen.

Je ontdekt wat je is toegevallen ,wat je hebt veroverd en misschien wel net zo belangrijk: wat je hebt laten liggen.

Hierdoor kun je zingeving ontdekken, richting (her-) vinden en je op een positieve en nieuwe manier tot jezelf en je levensverhaal gaan verhouden; het geeft je richting, zelfsturing en daadkracht.

Voor wie: Voor 40-plussers die zich afvragen of ze nog met de goede dingen bezig zijn, bij levens- en loopbaanvragen, of om je leven weer op te pakken na ingrijpende gebeurtenissen of situaties.

Verbeeld je eigen leven: Workshop Drieluiken

Een actueel thema in je leven of een belangrijke gebeurtenis breng je in beeld met een drietal eenvoudige tekeningen of schetsjes.

Je creëert hierdoor een zekere afstand die je helpt ernaar te kijken en je komt in contact met een meer onbewuste laag van jezelf.

In het gesprek erover kijk je op een nieuwe manier naar wat er gebeurde en de betekenis daarvan in het grotere verband van je levensverhaal.

Voor wie: Voor wie hulp wil bij het maken van belangrijke keuzes in studie, werk en relatie of het verwerken van een bepaalde gebeurtenis of levenssituatie.

Biografiewerk-Utrecht

Wellicht zijn alle draken in ons leven,
uiteindelijk wel prinsessen
die er in angst en beven slechts naar haken,
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft,
in diepste wezen niets anders dan iets,
wat onze liefde nodig heeft

Rainer Maria Rilke